reklam
reklam
DOLAR 32,5949 % 0.37
EURO 34,7339 % -0.05
STERLIN 40,4611 % -0.36
FRANG 35,8933 % 0.81
ALTIN 2.494,34 % 0,40
BITCOIN 2.026.923 0.908

“Dünyanın En Zevkli Sporu”

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
“Dünyanın En Zevkli Sporu”
reklam

Amatör golf sporcusu Uğur Yıldız, golf ile ilgili bilinmeyenleri açıkladı.

Golf sporunun bilindiğinin aksine zengin sporu olmadığını, pek çok vatandaşın kısıtlı imkanlarla bile golf oynayacağını ifade etti. Golf ile küçük yaşlardan beri ilgilendiğini dile getiren Yıldız, meraklıları için golfun nasıl oynanacağını anlattı:

“Golf oyununda amaç özel sopalar kullanılarak golf toplarının en az vuruş ile hedeflenen deliğe sokulmasıdır. Genellikle açık havada ve doğal bir çevrede oynanan ve her yaş grubuna hitap eden golf; centilmenliği, pratik zekayı ve yüksek konsantrasyonu bir araya getirir. Golf, tek başına sahaya karşı oynanabileceği gibi iki, üç ya da dört kişilik gruplar halinde de oynanabilir.

Başlangıç ve orta seviye oyuncuları 9 delikli bir akademi sahasında uzun ve kısa vuruş çalışmalarıyla kendilerini geliştirirken ileri seviye oyuncuların ve ustaların oynadığı; turnuvaların düzenlendiği şampiyona sahaları 18 deliklidir.

18 delikli şampiyona sahasında oyun standart par (vuruş) 72 oranıyla tamamlanır. Sahada 3 vuruşluk (par) 4, 4 vuruşluk 10 ve 5 vuruşluk 4 delik bulunur. Her deliğin ‘Teeing’ olarak adlandırılan bir başlangıç noktası ve ‘Fairway’ olarak adlandırılan, geniş bir çim alanı vardır. Fairway, ‘Green’ ismi verilen hedef alanında biter.

Deliklerin içinde metal ya da plastikten üretilen cuplar (çanak) bulunur. Deliklerin çapı yaklaşık 11 cm, derinliği ise 10 cm civarındadır.

Her delikte başlangıç noktasından (teeing) bitiş noktasına (green) kadar yapılan vuruş (par) sayısının toplamı, sahanın standart vuruş sayısından düşürülür. Aradaki fark oyuncunun ‘handicap’ sayısıdır.

Bu kural profesyoneller için geçerlidir. Amatör oyuncularda ise standart vuruşa erkeklerde 28 veya 28 altı, kadınlarda 36 veya 36 altı vuruş sayısı verilir. Bu vuruş sayılarının altında tamamlayan oyuncular da handicap sertifikası alabilirler.

Golf iki şekilde oynanabilir. Maç Oyunu: kazanılan ya da kaybedilen deliklere göre oynanır. En az sayıda vuruş yaparak topu deliğe sokan taraf, topun sokulduğu deliği kazanır. En fazla deliği kazanan taraf maçı kazanır.

Vuruş Sayısı Oyunu: en az sayıda vuruşla oyunu bitirmek amaçlanır. 18 deliği en az vuruş yaparak tamamlayan oyuncu, oyunu kazanır.

Her golf sahası, oyunun ana prensiplerine bağlı kalınarak farklı bir tasarımla yapılır. Sahalarda her çukurun uzunluğu birbirinden farklıdır. 18 delikli golf sahalarının toplam uzunluğu çoğunlukla 5400 ile 7000 metre arasında değişir.

Golf oyununda kurallar, dünyada golf otoritesi olarak kabul edilen Royal and Ancient Saint Andrews kuruluşu tarafından belirlenmiştir.

 

Başlama vuruşu; topa başlama yeri işaretinden vurulur.

 

Sınırlar dışında yapılan vuruşların maç oyununda cezası yoktur; ancak rakip vuruşun tekrarlanmasını isteme hakkına sahiptir. Vuruş sayısı oyununda ise sınırların dışında yapılan vuruşa iki ceza vuruşu verilir.

Topun durduğu yerden vuruş yapılır. Topun duruş şekline, oyun hattına ya da swing alanına müdahale edilmez. Sahada vuruş alanı hazırlanmaz. Top su veya kum engeli içindeyse, iniş swinginden önce kuma veya suya müdahale edilmez.

Yanlış top ile oynamanın cezası maç oyununda deliği kaybetmek, vuruş oyununda iki ceza vuruşu ya da uygun topla vuruş tekrarı olabilir.

Tekrar yerine bırakılmak üzere kaldırılan topun yeri işaretlenir. Topun yeri değiştirilecekse ya da drop edilecekse topun yeri işaretlenir ve drop etmek için dik durularak omuz hizasından top bırakılır.

Golf oyununda sportmenlik ödüllendirilirken, diğer oyunculara ve sahaya saygı göstermeyenler golf dünyasına kabul edilmezler.

Oyuncu vuruş hazırlığına başladıktan sonra hareket edilmez, konuşulmaz; oyuncuyu rahatsız edecek kadar yakınında durulmaz.

Sahaya zarar verilmez. Vuruş sırasında hasar verildiyse tamir edilir. Çim kapaklar yerine koyulur ve top izleri onarılır. Kum engellerinde bırakılan izler düzeltilir.”

YORUM YAP

reklam

HAFTANIN MAÇLARI

Beşiktaş Beşiktaş
19 Mayıs 2024

17:00
- - -

MKE Ankaragücü MKE Ankaragücü
İstanbulspor İstanbulspor
20 Mayıs 2024

10:30
- - -

Karagümrük Karagümrük
Konyaspor Konyaspor
20 Mayıs 2024

10:30
- - -

Alanyaspor Alanyaspor
Samsunspor Samsunspor
20 Mayıs 2024

10:30
- - -

Adana Demirspor Adana Demirspor
Kayserispor Kayserispor
20 Mayıs 2024

10:30
- - -

Trabzonspor Trabzonspor
İstanbul Başakşehir İstanbul Başakşehir
21 Mayıs 2024

10:30
- - -

Çaykur Rizespor Çaykur Rizespor
Antalyaspor Antalyaspor
21 Mayıs 2024

10:30
- - -

Hatayspor Hatayspor
Galatasaray Galatasaray
21 Mayıs 2024

10:30
- - -

Pendikspor Pendikspor
Gaziantep FK Gaziantep FK
21 Mayıs 2024

10:30
- - -

Kasımpaşa Kasımpaşa
Sivasspor Sivasspor
22 Mayıs 2024

17:00
- - -

Fenerbahçe Fenerbahçe
DETAYLI FİKSTÜR
reklam