reklam
reklam
DOLAR 32,6007 % 0.36
EURO 34,7185 % -0.12
STERLIN 40,5110 % -0.27
FRANG 35,9526 % 0.91
ALTIN 2.524,61 % 1,62
BITCOIN 1.995.892 -1.19

Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Projesi Hayata Geçiyor!

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Projesi Hayata Geçiyor!
reklam

Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Projesi Hayata Geçiyor!

AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz bölgesel yatırımların her geçen gün attığını belirtti.

Önemli yatırımların bölgeye geldiğini söyleyen Vekil Selahattin Minsolmaz bunun artması içinde çalışmaların devam edeceğini söyledi.

Demiryolu hattıyla ilgili olarak Vekil Minsolmaz şunları kaydetti: “Ülkemizin ve Trakya bölgemizin en önemli projelerinden birinin daha hayata geçmesi yolunda büyük bir adım atıldı ve Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Projesi’nin Çerkezköy-Kapıkule kesimi için yapım sözleşmesi imzalandı.

Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Projesi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Avrupa Birliği-Türkiye Mali İşbirliği çerçevesinde IPA II Döneminde gerçekleştirileceği en büyük altyapı projesidir.

Projeye tahsis edilen IPA fonu ülkemize IPA II Döneminde tahsis edilen toplam fonun yaklaşık %8’ini, Ulaştırma Sektörüne tahsis edilen fonun ise yaklaşık %74’ünü oluşturmaktadır.

Bütçesel büyüklüğü ve teknik özelliklerinin yanı sıra ülkemizin Bulgaristan sınırından İstanbul’a kadar uzanan güzergâhıyla, Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı projesi coğrafi olarak Türkiye’nin AB‘ye bağlanmasını sembolize etmektedir.

AB ve Türkiye’yi birbirine doğrudan bağlayan hatların geliştirilmesinin her iki taraf için stratejik öneme sahip olmasının yanında projenin TEN-T koridorlarına uygun olarak AB – Türkiye – Asya demiryolu bağlantısını sağlayacak olması da özel bir öneme sahiptir.

Proje, Halkalı-Ispartakule, Ispartakule-Çerkezköy ve Çerkezköy-Kapıkule olmak üzere 3 kısımdan oluşmaktadır.

Projenin 155 km’lik Çerkezköy-Kapıkule kesiminin inşası Avrupa Birliği ve ülkemizin ortak finansmanı ile gerçekleştirilecek olup, toplam 275 milyon Avro AB fonu kullanılacaktır.

76 km’lik diğer kısımlar ise eş zamanlı olarak TCDD Genel Müdürlüğü tarafından milli bütçe imkanları ile inşa edilecektir.

Projenin tamamlanması ile birlikte Halkalı-Kapıkule arasında 231 km’lik güzergâhta çift hatlı, 200 km/saat hızında, yolcu ve yük taşıma amaçlı bir hızlı tren hattı inşa edilmiş olacaktır.

Projenin AB fonu ile finanse edilecek olan Çerkezköy-Kapıkule kesimi inşası ihalesi tamamlanmış olup sözleşme imza töreni, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Mehmet Cahit TURHAN ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Sayın Christian BERGER’in değerli katılımı ile 11 Haziran 2019 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilmiştir.

Temel atma töreninin ise 18 Temmuz 2019 tarihinde Çerkezköy’de gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Trakya’mıza ve İstanbul’a, değerli hemşehrimize hayırlı olmasını dilerim” dedi.

 

Haber/Kaynak: Sınırkent