reklam
reklam
DOLAR 32,5947 % 0.36
EURO 34,8625 % 0.35
STERLIN 40,6439 % 0.11
FRANG 35,9108 % 0.86
ALTIN 2.493,51 % 0,36
BITCOIN 2.137.953 4.637

Hayvan çiftliğinin atıkları tarlalara zarar verdi

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
Hayvan çiftliğinin atıkları tarlalara zarar verdi
reklam

Hayvan çiftliğinin atıkları tarlalara zarar verdi

Lüleburgaz ilçesine bağlı Ovacık köyündeki 1700 hayvanın bulunduğu hayvan çiftliğine ait atıkların çevreye zarar vermesi konusunda, Kırklareli İl Genel Meclisi’nde Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından sunulan raporda çözüm önerileri sıralandı.

 

Kırklareli İl Genel Meclisi Haziran Ayı Toplantısı’nın son gününde, “Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesi, Ovacık köyü sınırları içinde bulunan hayvan çiftliğine ait atıkların dereye boşaltılması ve çevreyi kirletmesi sebebiyle, köy muhtarının ve köy halkının şikayetlerini dile getirmelerinden dolayı ilgili konunun araştırılması hakkındaki Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından hazırlanan rapor” görüşüldü.

Meclis’in 13. gündem maddesinde görüşülen konuyla ilgili olarak CHP’li Meclis Üyesi Nülüfer Erol komisyon raporunu sundu. Raporda, konuyla ilgili olarak Ovacık köyüne gidildiği ve bölge halkının adı geçen işletmeden kirli atıkların ekili ve dikili alanlarına, tarlalarına gübre ile karışık sıvının kaçtığını beyan ettikleri belirtildi. Yapılan incelemelerde; ilgili yerde, etrafı kum yığınlarıyla çevrili, içi tamamen hayvansal dışkılarla dolu alanın, bir yerden patladığı atıkların buradan da çevreye yayıldığının görüldüğü ifade edildi. Köyde bazı şahısların işletmeye başvurarak bu gübrelerin kendi tarlalarına salınmasını istediği halde, diğer vatandaşların hayvan çiftçiklerinden atıkların etrafa sızdığı ve zarar gördüklerini ifade ettikleri belirtildi. Çiftlik sahibinin beyanında, bazı vatandaşların isteği üzerine bu gübrelerin tarlalara salındığı ancak son zamanlarda yaşanan kaçağın ellerinde olmayan nedenden kaynaklandığını beyan ettiği belirtildi. Olay günü, şiddetli yağmur nedeniyle, sıvı boşaltım kanalının hayvan gübre ve dışkıları ile dolarak tıkandığı ve borunun patladığı, patlayan borudan akan gübrelerin yağmur kanallarına karıştığı ve yağmur kanalları yoluyla tarlalara yayıldığının beyan edildiği ifade edildi. 1700 hayvanın bulunduğu hayvan çiftliğinde bulunan katı atık havuzunda, katı atık ile sıvı atıkların karıştırıldığı ve kompresör sistemi ile tarlalara yollandığı ifade edildi. Raporda, kompresör sisteminin çiftlik sahibi tarafından yeterli olmadığı ve kompresör sistemini büyütmek için çalışmaların başladığı belirtildi. Çiftlik ortağının, bu kaçaktan dolayı cezai işlemle karşı karşıya kaldıklarını, atıkların kasıtlı olarak arazilere yollanması durumunda 4-5 gün içerisinde tüm arazilerin bu sıvılarla dolacağı ve arazilere girilemeyeceğinin beyan edildiği belirtildi.

Raporun sonuç bölümünde, “Çok büyük hayvan sayılarının olduğu çiftliklerde bu tür olayların yaşanılması kaçınılmazdır. Hayvan gübreleri, tarlalarımız için önemli bir besin kaynağıdır. Ayrıca, biyogaz olarak da kullanılmaktadır. Ancak kimsenin, yurttaşların tarlalarına zarar verme hakkı bulunmamaktadır. Bu nedenle, Kırklareli ili sınırları içerisinde bulunan büyük hayvan çiftliklerinin sahiplerinin ve mühendislerinin ilgili birimler tarafından toplanarak konu ile ilgili bilgilendirme yapılması ve konunun hassasiyeti üzerinde durulmalıdır. Çiftlik sahipleri her türlü tedbiri almak zorundadır ve çevreye zarar vermemelidir. Bu konuda tüm denetimlerin, en hızlı biçimde yetkili birimler tarafından yapılması gerekmektedir. Son zamanlarda derelerimizde yaşanan kirlenme ve balık ölümlerinden, vatandaşlar tarafından hayvan çiftlikleri sorumlu tutulmaktadır. Bu konunun açığa çıkarılması önem arz etmektedir. Çözüm, çiftliklerin kendilerini denetim altına almaktan geçmektedir.” denildi.

Komisyon Raporu, meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edildi.

 

 

Haber/Kaynak: Sınırkent