reklam
reklam
DOLAR 32,5209 % -0.09
EURO 34,7918 % -0.23
STERLIN 40,4692 % -0.13
FRANG 35,5809 % -0.34
ALTIN 2.421,21 % -0,37
BITCOIN 66.366,00 0.42

TFF'den Önemli Açıklama Yapıldı

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
TFF'den Önemli Açıklama Yapıldı
reklam

TFF'den Önemli Açıklama Yapıldı

Türkiye futbol gündemini son günlerde meşgul eden Kulüp Lisans ve Finansal Fair Play Talimatı konusuyla ilgili Türkiye Futbol Federasyonunda açıklama geldi.

Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Riva'da yaptığı toplantıda, Kulüp Lisans ve Finansal Fair Play Talimatı'nda yapılan değişiklikleri, kulüplerin mutabakat sağlayamaması üzerine yeniden gözden geçirmiş ve Talimat'ın, 9 Aralık 2019 tarihinde "Kulüplerin Takım Harcama Limitlerinin Hesaplanması" başlıklı EK-XII'sinde yapılan değişikliklerin iptal edilerek uygulanmasına karar vermiştir.

Kamuoyunun bilgilerine saygıyla duyurulur.

 

EK XII– KULÜPLERİN TAKIM HARCAMA LİMİTLERİNİN HESAPLANMASI

A. PRENSİP

Türkiye Futbol Federasyonu, Süper Lig’de yer alan kulüplerin sürdürülebilir finansal yapıya ulaşmaları için; aşağıda belirlenen esaslar dahilinde Takım Harcama Limitini belirleyerek, kulüplerin, Profesyonel Futbolcu Ücret Giderleri, A Takım Teknik Kadro Ücret Giderleri, Transfer Harcamaları, Menajer Ücret Giderlerinin belirlenen limitler dahilinde kalmasını sağlamaya yönelik kontrol mekanizması oluşturmaktadır.

Takım Harcama Limitine;

– Profesyonel Futbolcu Ücret Giderleri;

– A Takım Teknik Kadro Ücret Giderleri (A Takım Teknik Sorumlusu ve Antrenörleri )

– Menajer Ücret Giderleri dahildir. Takım Harcama Limitine dahil olan bedellerin hesaplanmasında brüt tutarlar (vergiler dahil, KDV hariç ) dikkate alınır.

Kulüplerin takım harcama limitlerini aşan profesyonel futbolcu sözleşmeleri tescil edilmez. Kulüpler, Takım Harcama Limitinden transferlerden olan zararlarını da karşılarlar. Kulüplerin Takım Harcama Limitinden karşılayabilecekleri transferlerden olan zararları, Kulüplerin T+1 sezonunda yapacakları transfer işlemlerinde elde edecekleri transfer bedelinden, ödeyecekleri transfer bedelinin düşülmesiyle bulunacak negatif tutardır.

Kulüplerin T+1 sezonunda yapacakları transfer işlemlerinde elde edecekleri transfer bedelinden, ödeyecekleri transfer bedelinin düşülmesiyle bulunacak tutar pozitif ise, TFF tarafından kulüplere aşağıda

G.4. maddesinde belirtilen kriterlere uygun şekilde ilave harcama limitleri tanımlanacaktır.

Kulüplerin, T+1 sezonundan itibaren bankalar ile yapılmış herhangi bir yapılandırma ve/veya kredi ana para ödemesi var ise bu anapara ödemeleri de takım harcama limitinden düşülecektir.

B. FİNANSAL RAPORLARIN GÖNDERİM TAKVİMİ

1- Kulüpler, en geç 30 Nisan tarihine kadar, T-1 ve T-2 sezonlarına ilişkin gerçekleşmiş ve denetimden geçmiş finansal raporlarıyla birlikte, T sezonuna ilişkin beklenen finansal raporlarını ve T+1 sezonuna ilişkin aşağıda belirtilen kriterler doğrultusunda hesaplanacak gelir ve giderlerini Talimatın 21. Maddesine uygun şekilde denetimden geçmiş olarak TFF’ye sunmakla yükümlüdürler.

2- Kulüpler, en geç 31 Mayıs tarihine kadar, T sezonuna ilişkin beklenen finansal raporlarının revize halini ve T+1 sezonuna ilişkin aşağıda belirtilen kriterler doğrultusunda hesaplanacak gelir ve giderlerini ve devam eden sözleşmeleri dolayısıyla Takım Harcama Limitine dahil olan mevcut yükümlülüklerini, Talimatın 21. maddesine uygun şekilde denetimden geçmiş olarak TFF’ye sunmakla yükümlüdürler.

3- Kulüpler, Talimatın 21. maddesine uygun olarak T sezonuna ilişkin gerçekleşmiş ve denetimden geçmiş nihai finansal tablolarını ve T+1 sezonuna ilişkin aşağıda belirtilen kriterler doğrultusunda hesaplanacak gelir ve giderlerinin nihai ve Bağımsız Denetim Şirketi tarafından onaylanmış ( Güvence Raporu ) halini en geç 31 Temmuz tarihine kadar TFF’ye sunmakla yükümlüdürler.

C. TAKIM HARCAMA LİMİTİNE ESAS GELİR VE GİDER KALEMLERİNİN

HESAPLANMASI

Aşağıda sayılan kriterler kullanılarak oluşturulacak konsolide finansal sonuçlara “YENİ SEZON BÜTÇESİ” denir.

1- Gelirlerin Hesaplanması:

1.1- Gişe Gelirleri Hesaplanması:

T+1 sezonundaki Takım Harcama Limiti belirlenirken dikkate alınacak Gişe Gelirleri, T-2, T-1 ve T sezonlarında gerçekleşen tutarların enflasyona göre değerlenerek ortalaması alınması suretiyle hesaplanacaktır.

1.2.- Sponsorluk ve Reklam Gelirleri

T+1 sezonundaki Takım Harcama Limiti belirlenirken dikkate alınacak Sponsorluk ve Reklam Gelirleri, T-2, T-1 ve T sezonlarında gerçekleşen tutarların enflasyona göre değerlenerek ortalaması alınması suretiyle hesaplanacaktır.

1.3.- Yayın Gelirleri

T+1 sezonundaki Takım Harcama Limiti belirlenirken dikkate alınacak Yayın Gelirleri eski şampiyonluklar payı, eşit dağılım payı, sezon sonu derece ödülleri ve puan performans payından oluşmaktadır. Eski şampiyonluklar payı ve eşit dağılım payı TFF tarafından belirlenecektir. Puan performans payı miktarı, Kulüplerin T-2, T-1 ve T sezonlarında aldığı galibiyet ve beraberlik sayılarının ortalaması alınarak T+1 sezonu için TFF tarafından belirlenecek beraberlik ve galibiyet primlerine göre hesaplanacaktır; sezon sonu derece ödülleri ise Kulüplerin T-2, T-1 ve T sezonlarındaki sıralamalarının ortalamalarına göre belirlenecektir.

1.4.- Ticari Faaliyet Gelirleri

T+1 sezonundaki Takım Harcama Limiti belirlenirken dikkate alınacak Ticari Faaliyet Gelirleri, T-2, T-1 ve T sezonlarında gerçekleşen tutarların enflasyona göre değerlenerek ortalamasının alınması suretiyle hesaplanacaktır.

1.5.- UEFA Gelirleri

Kulüplerin T-2, T-1 ve T sezonlarında UEFA müsabakalarından elde ettikleri yayın, katılım payı vb. gelirleri T+1 sezonundaki Takım Harcama Limiti belirlenirken dikkate alınmayacaktır. Kulüplerin T+1 sezonunda UEFA müsabakalarına katılım hakkı elde ettikleri durumlarda, Kulüpler aşağıda G.3. maddesinde belirtilen kriterlere uygun şekilde ilave harcama limitleri tanımlanacaktır.

1.6.- Diğer Faaliyet Gelirleri

Kulüplerin diğer faaliyet gelirleri T+1 sezonundaki Takım Harcama Limiti belirlenirken dikkate alınmaz. Eğer T-2, T-1 ve T sezonları içerisinde aynı faaliyet için düzenli olarak elde edilmiş olan bir diğer faaliyet geliri varsa bu tutar, T+1 sezonu için Takım Harcama Limiti belirlenirken, T-2, T-1 ve T sezonlarında gerçekleşen tutarların enflasyona göre değerlenerek ortalamasının alınması suretiyle hesaplanır.

1.7.- Transfer Gelirleri

Kulüplerin, T+1 sezonu için TFF’ye sunulacak bütçelerinde herhangi bir transfer gelirine yer verilmeyecektir. Kulüplerin T+1 sezonunda yapacakları transfer işlemlerinde elde edecekleri transfer bedelinden, ödeyecekleri transfer bedelinin düşülmesiyle bulunacak tutar pozitif ise, TFF tarafından kulüplere aşağıda G.4. maddesinde belirtilen kriterlere uygun şekilde ilave harcama limitleri tanımlanacaktır.

1.8.- Duran Varlık Satış Karı

Geçmiş sezonlarda elde ettikleri duran varlık satış karları T+1 sezonu Takım Harcama Limiti belirlenirken dikkate alınmayacaktır.

1.9.- Duran Varlık Değerleme Farkları

Geçmiş sezonlarda elde ettikleri duran varlık değerleme farkları T+1 sezonu Takım Harcama Limiti belirlenirken dikkate alınmayacaktır.

Enflasyon Düzeltmesinde Uygulanacak Katsayı:

Düzeltme Katsayısı; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan tüketici fiyat endeksine (TÜFE) ve yurt içi üretici fiyat endeksi (ÜFE) verilerine göre; malî tabloların ait olduğu aya ilişkin fiyat endeksi (TÜFE + ÜFE / 2 ) ortalamasının, mali tablonun bir önceki dönem sonundaki aya ait fiyat endeksi ortalamasına (TÜFE + ÜFE / 2 ) bölünmesiyle elde edilen katsayıyı ifade etmektedir.

Gelecek dönem ( T+1) Takım Harcama Limitinin hesaplanmasında 2017, 2018 ve 2019 dönem gelirleri Düzeltme Katsayısı kullanılarak 2020 yılına taşınacaktır.

Mayıs/2020 TÜFE/ÜFE fiyat endekslerinin hesaplanmasında önceki iki yılın artış oranının ortalaması alınması sureti ile 2020 Mayıs ayı fiyat endeksi belirlenecektir.

Ürün Satış Maliyetleri

T+1 sezonundaki Takım Harcama Limiti belirlenirken dikkate alınacak Ürün Satış Maliyetleri, T-2, T-1 ve

T sezonlarında gerçekleşen tutarların enflasyona göre değerlenerek, ortalaması alınması suretiyle

hesaplanacaktır.

107

2.2.- Futbolcu/Teknik Kadro/Menajer Ücret Giderleri

Futbolcu, Teknik Kadro A Takım Teknik Sorumlusu ve Antrenörleri ve Menajer ücret giderleri, T+1 sezonu Takım Harcama Limiti belirlenirken dikkate alınmayacaktır.

 2.3.- Diğer Personel (Futbolcu ve Teknik Kadro Hariç Personel) Ücret Gideri

T+1 sezonundaki Takım Harcama Limiti belirlenirken dikkate alınacak Kulüplerin diğer personellerine ilişkin ödenen brüt ücret giderleri, T-2, T-1 ve T sezonlarında gerçekleşen tutarların enflasyona göre değerlenerek, ortalaması alınması suretiyle hesaplanacaktır. Vergi ve diğer yasal yükümlülüklerde değişiklik olması durumunda T+1 sezonu değerine yansıtılacaktır.

2.4.- Diğer Faaliyet Giderleri

T+1 sezonundaki Takım Harcama Limiti belirlenirken dikkate alınacak diğer faaliyet giderleri (bu başlık altında değerlendiriliyorsa menajer ücret giderleri hariç olmak üzere), T-2, T-1 ve T sezonlarında gerçekleşen tutarların enflasyona göre değerlenerek, ortalaması alınması suretiyle hesaplanacaktır.

2.5.- Transferlere İlişkin Giderler

Kulüplerin, T+1 sezonu için TFF’ye sunulacak bütçelerinde herhangi bir transfer harcamasına yer verilmeyecektir. Kulüplerin T+1 sezonunda yapacakları transfer işlemlerinde elde edecekleri transfer bedelinden, ödeyecekleri transfer bedelinin düşülmesiyle bulunacak tutar negatif ise bu tutar Takım

Harcama Limitinden düşülecektir.

2.6.- Finansman Giderleri

T+1 sezonundaki Takım Harcama Limiti belirlenirken dikkate alınacak Finansman Giderleri, kulüplerin T sezonunda bilançolarında görünen Finansal Borçlarının, bilançonun kapandığı son aya ilişkin TL Libor + 5 faiz oranıyla hesaplanacak tutarıdır.

Enflasyon Düzletmesinde Uygulanacak Katsayı:

Düzeltme Katsayısı; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan tüketici fiyat endeksine (TÜFE) ve yurt içi üretici fiyat endeksi (ÜFE) verilerine göre; malî tabloların ait olduğu aya ilişkin fiyat endeksi (TÜFE + ÜFE / 2 ) ortalamasının, mali tablonun bir önceki dönem sonundaki aya ait fiyat endeksi ortalamasına (TÜFE + ÜFE / 2 ) bölünmesiyle elde edilen katsayıyı ifade etmektedir.

Gelecek dönem ( T+1) Takım Harcama Limitinin hesaplanmasında 2017, 2018 ve 2019 dönem giderleri Düzeltme Katsayısı kullanılarak 2020 yılına taşınacaktır.

Mayıs/2020 TÜFE/ÜFE fiyat endekslerinin hesaplanmasında önceki iki yılın artış oranının ortalaması alınması sureti ile 2020 Mayıs ayı fiyat endeksi belirlenecektir.

 

YORUM YAP

reklam

HAFTANIN MAÇLARI

Adana Demirspor Adana Demirspor
26 Mayıs 2024

17:00
- - -

Galatasaray Galatasaray
Kasımpaşa Kasımpaşa
27 Mayıs 2024

13:00
- - -

Samsunspor Samsunspor
Sivasspor Sivasspor
27 Mayıs 2024

13:00
- - -

Konyaspor Konyaspor
Hatayspor Hatayspor
27 Mayıs 2024

13:00
- - -

İstanbul Başakşehir İstanbul Başakşehir
Fenerbahçe Fenerbahçe
27 Mayıs 2024

13:00
- - -

Beşiktaş Beşiktaş
Pendikspor Pendikspor
28 Mayıs 2024

13:00
- - -

Kayserispor Kayserispor
Alanyaspor Alanyaspor
28 Mayıs 2024

13:00
- - -

İstanbulspor İstanbulspor
Trabzonspor Trabzonspor
28 Mayıs 2024

13:00
- - -

Gaziantep FK Gaziantep FK
Çaykur Rizespor Çaykur Rizespor
28 Mayıs 2024

13:00
- - -

MKE Ankaragücü MKE Ankaragücü
Karagümrük Karagümrük
29 Mayıs 2024

17:00
- - -

Antalyaspor Antalyaspor
DETAYLI FİKSTÜR
reklam