reklam
reklam
DOLAR 34,9739 % 0.16
EURO 36,7420 % 0.28
STERLIN 44,1241 % -0.32
FRANG 39,1821 % 0.1
ALTIN 2.975,32 % -1,03
BITCOIN 101.251,46 0.977

Başkan Altıntaş Umreye Giden Vatandaşları Uğurladı

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
Başkan Altıntaş Umreye Giden Vatandaşları Uğurladı
reklam

Ahmetbey Belediye Başkanı Mustafa Altıntaş, umre ibadetini yerine getirmek için kutsal topraklara giden vatandaşları uğurladı.

Sokollu Mehmet Paşa Camii’nde düzenlenen törene katılan Başkan Altıntaş umre ibadetini yerine getirmek maksadıyla kutsal topraklara gidecek olan Ahmetbeyli vatandaşları yolcu etti. Hemşerilerini bu önemli günde yalnız bırakmayan Altıntaş, yola çıkan bütün vatandaşlarla helalleşti.

Umre ibadetinin Müslümanlar için çok önemli olduğunu ifade eden Altıntaş, kutsal topraklara giden hemşerilerinden kendisi için duacı olmalarını istedi.

Umre nasıl yapılır?

1- Mikât sınırlarının birinde ihrama girilir ve niyet edilir.

2- Telbiye, tekbir, tehlil salevat-ı şerife okunarak Harem-i şerife girilir. Niyet edilip umre tavafı yapılır. Tavaf esnasında iztibâ ve ilk üç şavtta remel de yapılır.

3- Tavaf namazından sonra Mes’aya gidilerek umrenin sa’yi yapılır.

4- Tıraş olunup ihramdan çıkılır. Böylece umre tamamlanmış olur.Umrede Arafat, Minâ, Müzdelife’deki menâsik, kudum ve veda tavafı yoktur.

Tavaf

Kabe’ye yaklaşılarak, Umre’nin rüknü (farz) olan tavafı yapmak için ‘Allah’ım! Umre’min tavafını yapmak istiyorum. Kolaylaştır ve kabul buyur’ denilerek niyet edilir. Bu arada erkekler ihram elbisesinin üst parçasını sağ omuzlarını açıkta bırakacak şekilde örtünürler. Izdıba denilen ve sünnet olan bu tarz örtünüş tavafın sonuna kadar sürdürülür. Tavaf namazı omuzlar örtülü olarak kılınır. Sembolik değer taşıyan Hacerul-Esved (siyah taş) elle dokunulup öpülerek veya elle dokunularak tavafa başlanır. Hacda ve umrelerde kalabalık sebebiyle öpme ve dokunma mümkün olmadığından hacerul esvet karşıdan selamlanır selamlama sünnettir eller kulak hizasına kadar kaldırılır hacerul esvet üzerine konur gibi yapılarak selamlanır ve elin içyüzleri öpülür.selamlama ile tavafa başlanırken ‘bismillahi allahuekber’denilir.selamlama yedi dönüşten ibaret olan tavafın her bir dönüşüne (şaft) başlarken tekrarlanır.kadınlar namaza giriş tekbiri alır gibi ellerini kaldırarak hacerul esvedı selamlarlar. Taşıdığı sembolik değer sebebiyle cennet taşları gibi değerli olan hacerul esvet Allahın elini sembolize eder.onu selamlama rabbimizle tokalaşıp kulluk üzerine yanaşacağına dahil bir atlaşmadır. Hacerul esvetden bir önceki köşeye rukniyemani denir.mümkünse bu köşe elle temas edilerek selamlanır.Umre tavafının ilk üç dönüşünde erkek umreciler sağ omuzları açık da olduğu halde kısa ve çalımlı adımlar atarak koşar gibi dönüş yaparlar buna remel denir ve sünnettir izdiba ve remel yalnızca ‘ umre tavafı gibi- ardından Say yapılacak tavaflarda yapılır. Tavaf sırasında kitapçığımızda sunulan dualar yapılabileceği gibi, içimizden geldiği gibi de dua edilebilir. İsteyen tavaf sırasında Kur’an okuyup değişik zikirler de yapabilir.Ancak rüknü yemani ile hacerul esved köşeleri arasında Peygamberimizin okudukları Rabbena Atina duasının okunması onun sünnetini izlemek olur.Haccın farz tavafı dahil bütün tavaflar umre tavafı gibi yapılır. Tavaf namaz gibidir. Ancak zaruri faydalı ve öğretici sözler söylenebilir. Tavaf bitince Makam-ı İbrahim’in bir diğer ifadeyle Mescid-i Haram’ın namaz kılınabilecek uygun bir yerinde tavaf namazına niyet edilerek aynen ihram namazı gibi iki rekat tavaf namazı kılınır. Bu namaz vaciptir. Ardından dua edilir. Tavaf namazı ve duasından sonra bir miktar zemzem içilir bir miktar da başa serpilebilir. Daha sonra da Hacerul Esved el işareti ile selamlanarak say yapmak için sefa tepeciğine gelinir.

Umre’nin Say’ı

Say takriben 400 m. uzunluğundaki safa ve merve tepecikleri arasında yapılır. Safa’dan Merve’ye dört gidiş, Merve’den Safa’ya üç gelişten ibaret olan say safa tepeciğinde başlar. Vacip olan Sa’ye niyet edilerek başlanır. Say yapılırken yeşil ışıklı işaretler arasında kısa adımlarla ve alımlı tavırlarla koşarcasına yürünür. Buna Hervele denir ve sünnettir. Hervele Hz. Hacer’in hatırasını sembolize ettiği için kadınlarda arzu ederlerse yapabilirler.Sa’yin gidiş ve gelişlerinde sunduğumuz müşterek zikirlerin okunması sünnettir. Sunulan duaların veya benzerlerinin yapılması ise sa’yin bereketlerini arttırır. Say yaparken Kur’an okunabildiği gibi değişik zikirlerde yapılabilir. Yapılış bakımından Hac’ın Sa’yi aynen Umre’nin Sa’yi gibidir. Niyet dışında aralarında fark yoktur.

Saç Kesmek Kısaltmak

Sa’yin Merve tepeciğinde bitirilmesinden sonra dua edilir. Oracıkta veya ikamet mahallinde erkekler daha faziletli olduğu için saçlarını dipten keserek veya uçlarından bir parmak boğumu kısaltarak umre’lerini tamamlamış olurlar. Vacip olan saç kesme işini umreci bizzat kendisi de yapabilir. Saçların kesilmesiyle birlikte ihramlılık hali sona ermiş ve ihram yasakları da kalkmış olur. Çocuklar Erkek olsun kız olsun çocuklara da umre veya hac yaptırılabilir. Yaptıran veliler büyük sevap kazanırlar. Küçük çocuklar için velileri ihrama niyet eder, telbiye getirirler. Tavaf ve sa’y da taşıdıkları çocukları içinde niyet ederler. Takriben 7 yaş gibi temyiz yaşına varmış çocuklara ise öncülük yapılır. İhram yasaklarından sakındırılarak bütün görevler onlara yaptırılır. Hac’da şeytan sembollerini taşlama gibi bizzat yapamayacakları görevler onlar adına ifa edilir.