reklam
reklam
DOLAR 34,9739 % 0.16
EURO 36,7420 % 0.28
STERLIN 44,1241 % -0.32
FRANG 39,1821 % 0.1
ALTIN 2.975,32 % -1,03
BITCOIN 101.378,11 1.067

Ferruh Perdar “En Hassas Organımız Mide’dir”

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
Ferruh Perdar “En Hassas Organımız Mide’dir”
reklam

Özel Lüleburgaz Tıp Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ferruh Perdar tarafından yayınlanan yazılı açıklamada mide hastalıklarına dikkat edilmesi gerektiği söylendi.

Op. Dr. Ferruh Perdar tarafından yapılan yazılı açıklamada “Mide hastalıkları dünyada olduğu kadar ülkemizde de ciddi bir sağlık problemleri arasında yer alıyor. Özellikle mevsim geçişlerinde ve yaz dönemi başlangıcında mide rahatsızlıklarında artmalar yaşanabiliyor.

İlkbahar aylarında nem oranında yaşanan değişimler ve güneş ışınlarındaki farklılıklar bu duruma zemin hazırlayabiliyor.

Böylece vücutta bazı hormonal düzensizlikler ve kan dolaşımında da değişiklikler meydana gelebiliyor.

‘En Hassas Organ Mide’

Mide, vücudumuzun en duygusal ve en hassas organlarının başında gelir. Gündelik hayatta yaşanılan her türlü stres, sıkıntı, yenilen yemek ve içilen içeceklere kadar her şey mideyi etkiler. Özellikle bahar aylarının sonları ve yaz başlangıcı, mide sorunları yaşayan kişiler için en sancılı dönemdir ve bu dönemde şikayetler 3 kat artar. Mide hastalıklarının artışında mevsim geçişleri önemli bir etken olsa da, genetik olarak yatkınlık ve yaş gibi durumlar da rahatsızlığın oluşumunda büyük etkendir.

‘Bahar Aylarında Şikayet Artar’

Yaşanan nem oranındaki farklılıklara ve güneş ışınlarının etkisi ile değişen hava şartlarına vücut tepki gösterir. Bunun sonucunda da vücutta bir stres ortamı oluşur ve birtakım hormonal değişiklikler meydana gelir. Bu değişimlerin etkisiyle de mide asit salınımı artar.

Özellikle beslenme düzenindeki değişimler, çiğ sebze ve meyvelerin tüketiminin artması,  kızartma benzeri yağlı besinlerin aşırı tüketilmesi ve ısınan hava sebebiyle asitli içeceklerin alınması mide sorunlarının şiddetini yükseltebilir. Bahar aylarında ortaya çıkan birçok alerjen de midedeki sorunları tetikler. Bunun sonucunda da kişilerin hayatı olumsuz yönde etkilenir. Ayrıca bu geçiş sürecinde mide sorunu yaşamayan kişiler de problemler yaşayabilir. Mide rahatsızlıkları olan bireylerin şikayetlerinde de artmalar gözlemlenir. 

En Sık Görülen Mide Hastalıkları!

En sık görülen mide hastalıkları Gastroözofageal Reflü (GÖFR) ve gastrittir.

Bu iki hastalık birbirinden tamamen farklıdır. Gastrit kelime olarak midede oluşan inflamatuar (iltahabi, yangısal) süreçleri ifade etmektedir.

Bakteriyel bir enfeksiyona veya tahrişe bağlı olarak gelişebilir. Helikobakter Pylori (HP) kronik gastritin en sık görülen nedenidir.

HP ağız yoluyla alınarak mide mukozasına yerleşen ve burada gastrit olarak adlandırdığımız bir iltihap oluşturan spiral şeklinde bir bakteridir. Yaşlı popülasyonda daha fazla olmak üzere toplumumuzun yaklaşık yüzde 80’inin bu bakteri ile enfekte olduğu gözlenmiştir.

‘Karın Bölgesinde Ağrı, Midede Yanma Ve Ekşime’

 Birçok kişi yaşamı boyunca mide şikayeti yaşar. Genellikle hastaların midesinde yanma, ekşime, karın üst bölgesinde ağrı, besinleri sindirmekte zorluk çekme, ağza acı tatta su gelmesi, bulantı, kazıntı hissi, geğirti gibi belirtiler görülür. Tüm bu şikayetler aç kalındığında artar ve yemek yedikten sonra azalır. Bu durum mide hastalıklarında görülen tipik bir özelliklerin başında gelir.

 ‘Mide Kanseri’

Ülkemizde mangal eti önemli bir yer tuttuğundan etin tuzlanması ve pişerken yanması kansere yol açabilir. Nitrit ve nitrit tuzları midede kanserojen etkiye yol açabilir. Gastrit ya da ülsere yol açan helicobacter pylori bakterisi kansere neden olabilmektedir. Bu bakterilerin tedavisi kanser riskini azaltır.  Ayrıca kalıtsal faktörler, sigara ve alkol tüketimi de önemli rol oynamaktadır” denildi.