reklam
reklam
DOLAR 32,4855 % -0.04
EURO 34,7989 % -0.53
STERLIN 40,6575 % -0.44
FRANG 35,5577 % -0.21
ALTIN 2.443,24 % 0,29
BITCOIN 63.942,89 -1.593

“Kursiyerlerimizin Donanımlı Bir Şekilde Ehliyet Almalarını İstiyoruz”

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
“Kursiyerlerimizin Donanımlı Bir Şekilde Ehliyet Almalarını İstiyoruz”
reklam

Esnaf Röportajları serimizde bugün, Kırklarelili vatandaşların yıllardır tercih ettiği Gözde Sürücü Kursu’na konuk olduk. Gözde Sürücü Kursu sahibi Ceyda Yılmaz Günalay merak edilen sorularımızı cevapladı

Kurs araçlarınızda tercihinizi Ford Fiesta’dan yana kullanma sebebiniz nedir?

Ford Fiesta, konforlu bir sürüş sağladığı için tercih ediyoruz. Fiesta, Hatchback kasa araçlar içerisinde en çok tercih edilen modeller arasında yer alıyor. Fiesta, sağladığı konforun yanı sıra güvenlik açısından da gayet başarılı bir araç.

Aracı kullanırken ani bir fren yapmanız durumunda arabanın arkasında bulunan tehlike uyarı ışıkları otomatik olarak yanıp sönmeye başlıyor ve arka araçta bulunan sürücüyü uyararak olası bir kazayı engellemeye çalışıyor. Bu özellik sayesinde yolculuk hem kendi aracınız hem de güvenli takip mesafesini koruyan arkadaki araç trafikte güvende olmanızı sağlıyor. Sürücü adaylarımız, araçların sürüş performansından çok memnun. Ehliyet aldıkları zaman bu aracı tercih edeceklerini dile getiriyorlar.

Sürücü adaylarına önerileriniz nelerdir?

Günümüzde ehliyet önemli bir kriter haline geldi. Herkese ehliyet almasını tavsiye ediyorum. Çoğu iş alanında mülakat sırasında ehliyetiniz var mı yok mu diye soruluyor. İş alanını da bir kenara bıraktığınızda ehliyet artık bir ihtiyaç haline geldi.

Ehliyet önceden almış olmak için alınan bir belgeydi. Cüzdanda öylesine duruyordu. Verilen kurslarda şimdiki kadar donanımlı değildi. Kursu tamamladığınız takdirde sadece aracı sürmeyi değil, aracın aksamlarını da öğrenmiş oluyorsunuz. Trafiğe aracı tanıyarak çıkmış oluyorsunuz.

Bazı sürücü adayları araba kullanmayı bildiği için kurslara gelmiyorlar. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Önceden biliyor olabilirler ama ehliyet sınavından geçmek istiyorlarsa kursa gelmeliler. Bildiğiniz üzere ehliyet sınavının yapıldığı bir parkur var. Sınavlar o parkurda gerçekleşiyor. Sadece yazılmak zorunda olduğu için kursa kayıt yaptırıp derslere gelmeyen bir sürü kişi var. Parkurda yapılan derslere katılmadıkları için sınav güzergâhı hakkında bilgi sahibi olmayan ve yanlış yol izleyen bir sürü aday var.

Başkalarından öğrenildiği zaman pratik yapılan araçla, sınava girdikleri araç farklı oluyor. Sınav öncesinde o araçları tanımaları çok önemli. Bildiğiniz üzere sürücü koltuğuna binildiğinde yapılması gereken belli başlı şeyler var. Aynayı görüş açınıza göre ayarlamak, sürücü koltuğunu kendinize göre ayarlamak gibi.  Çoğu aracın koltuk ayar sistemi farklı oluyor. Kimi araçta koltuğun alt tarafında bulunan mandal vasıtasıyla, kimi araçta da koltuğun yan tarafında bulunan çark şeklindeki kol aracılığı ile ayarlanıyor. Aday sınav esnasında araca bindiğinde koltuğunu, gayri ihtiyarı olarak pratik yaptığı araca göre ayarlamaya çalışıyor. Araç modelli farklı olduğu için ayar kısmında bocalayabiliyor.

Direksiyon sınavından geçemeyen sürücü adaylarının hataları hangi noktalarda oluyor?

Hocalarımız, dersler esnasında sürücü adaylarına verdikleri eğitim sınavdan geçmeleri için değil, ehliyet alıp trafiğe çıktıklarında iyi birer sürücü olmaları yönünde planlanıyor. Sınav esnasında gözetmenlik yapan kişiler ise sürücü adaylarının trafikteki performansını değerlendirmiş oluyorlar. 

Sınav esnasında önündeki, sağındaki, solundaki araçlar hata yapınca bazı adaylar tedirgin olup önlerinde yapılan hataya göre hareket ediyorlar. Bu durumda gözetmenlerin gözünde, ehliyet alıp trafiğe çıktığında önündeki sürücü hatalı bir hareket yaptığında adayında bu hatayı takip edeceği yönünde şekilleniyor. Diğer araç hata yaptığında ona göre değil, doğrusuna göre hareket etmek gerekiyor.

Direksiyon sınavı esnasında dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

Bineceğiniz aracın kapısını sol elle açın ve sağ ayakla araca binin. Bu sayede arkanızdan araç gelip gelmediğini daha rahat kontrol edebilirsiniz. Vites kolunu boşa alın, kontak anahtarını çevirerek aracınızı çalıştırın.

Araca bindikten sonra ilk yapacağınız işlem koltuk ve ayna ayarlarını kontrol etmek olmalı. Bunları kendinize göre ayarladıktan hemen sonra emniyet kemerinizi takın. El frenini indirin.

Vites kolunun boşta olup olmadığını kontrol edin. Değilse sol ayağınızla debriyaja sonuna kadar basıp vites kolunu boşa alın. Sol ayağınızı debriyajdan kaldırmadan sağ ayağınızı frene basın ve kontak anahtarını çevirin. Gaz pedalına bas, araç devrini aldıktan sonra debriyaj pedalına basarak vites kolunu 2’ye alın.

Vitesi 1’e alarak kalkışa hazırlanın.

Kalkmadan hemen önce aracın gideceği yöne doğru sinyal vermeyi unutmayın. Aracı (sağa) yanaştırırken sağ sinyalini verin.

Harekete geçmek için ayağınızı debriyajdan yavaş yavaş kaldırın ve sağ ayağınızla hafif hafif gaz pedalına basın. Ayağınızı sakın debriyajdan birden bire çekmeyin, bu aracın durmasına sebep olacaktır.

Hareket halindeyken aracın devrini yükseltmek için debriyaj pedalına basıp vitesi yol durumuna göre 2’ ye ya da 3’e alın.

U dönüşü yapacağınız takdirde muhakkak vitesi 1’e düşürmeniz gerekir. U dönüşü sırasında döneceğiniz yöne sinyal vermeniz gerekir. Bunun yanı sıra dikiz aynasından da arkanızın müsait olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir.

Eğer kavşaktan dönecekseniz kavşağa 50 metre kala arkadaki trafiği kontrol ederek, dönüş yönünüze doğru şerit değiştirin. Sola dönüşlerde sol şeride, sağa dönüşlerde sağ şeride, düz devam edeceğiniz takdirde ise orta şeride doğru aracınızı hareket ettirin.

Kırmızı ışık kuralını sakın ihmal etmeyin ve ışığın yanmasına 3 saniye kalmışsa bile sakın geçiş yapmayın. Kırmızı ışıkta beklerken döneceğiniz yöne doğru sinyal verin.

Durma ya da park etme gibi durumlar sırasında debriyaj pedalına basmanız gerekir. Aynı zamanda geri görme aynasından da arka kısmın müsait olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Park etme esnasında aracın sensöründen ses geliyorsa bu arka tarafta aracınıza çarpabilecek yükseklikte bir nesne olduğunun işaretidir. Duruma göre fren yaparak park etme işleminizi dikkatli bir şekilde yerine getirin.

Aracı durdurduktan sonra inmeden önce vitesi boşa alın, kontağı kapatıp aracı istop ettirin ve emniyet kemerinizi çıkarın.

Araçtan inme esnasında sol dikiz aynası ile arkadan araç gelip gelmediğini kontrol edin.

 Kurs detaylarını konuşmak için gelen adayların merak ettiği noktalar hangi yönde oluyor?

Maalesef ilk konuşulan şey ücret oluyor. Ders saatleri hakkında çok soru almıyoruz. Burada eğitim veriyoruz. Kursa saatlerini, verdiğimiz eğitimin amacını merak edip soran kişilerin sayısı az biz bunların sorulmasını istiyoruz. Kurs ticarethane olarak görüyor.

 

Verdiğiniz eğitimin amacı nedir?

Trafik kurallarına uyan usta sürücüler yetiştirmenin yanında kursiyerlerimizle aramızda olan ilişkiye de çok önem veriyoruz. Bir örnek vermek istiyorum. İki öğrenci kurs hakkında bilgi almak için geldi. Öğrencilerimizden biri makine mühendisliği okuyormuş. Eğitmenlerimizden biride bu alanda uzman, kurs haricinde aralarında bir diyalog oldu. Eğitmenimiz, alan hakkındaki tecrübelerinden öğrencimize bahsetti.

Diyaloğumuz sadece eğitim ile sınırlı değil.

Kırklareli ’deki trafik düzeni hakkında ne düşünüyorsunuz?

En çok yakındığımız sorun diğer sürücülerin özellikle kavşaklarda geçiş hakkı kurallarını uymamasıdır. Bir diğer sorun ise sürücülerin, araçlarımızdaki sürücü adayı yazısını görmelerine rağmen öğrencilerimize yaptıkları baskıdır. Baskıdan kastım kırmızı ışıkta beklerken yeşil yandığı anda kornaya basmaya başlıyorlar. Öğrencilerimizin panik olmalarına sebebiyet veriyorlar. Bu durumu elbette sadece öğrencilerimiz yaşamıyor ama şöyle bir fark var onlar sürücü adayı yani tecrübesiz.

Teorik derslerinizde yardımcı materyal kullanıyor musunuz?

Bizim için teorik dersler uygulamalı dersler kadar önemlidir. Her teorik ders için ayrı sınıflarımız mevcuttur. Teorik derslerimizde eğitime yardımcı malzemeleri kullanmaya özen gösteririz. Derslerimize yardımcı olması açısından görsel hafıza edinebilmek için projeksiyon kullanıyoruz. Motor derslerimizde motor parçalarını getiriyoruz.  Kursiyerlerimizin parçayı somut olarak görmeleri parçanın işlevini anlayabilmelerinde etkili oluyor. Trafik dersimizin yapıldığı sınıfımızda ise tüm tabelalar mevcuttur. Bireylerin görsel hafıza edinebilmesi açısından oldukça önemlidir. Sağlık sınıfımızda ise dersimiz genel olarak cansız manken yardımıyla uygulamalı olarak anlatılmaktadır. Ayrıca kursumuzda simülasyon aracı bulunmaktadır. Kursiyerlerimizin donanımlı bir şekilde ehliyetlerini almaları için elimizden geleni yapıyoruz.

Kursunuza kayıt yaptırmak için belirli bir dönem var mı? Toplam kurs süreniz ne kadar?

Her ayın ilk on günü kayıt dönemidir. Ayın sonuna doğru teorik derslerimiz başlar. İki haftalık teorik derslerden sonra sürücü adaylarımızın dijital ortamda yapılan e-sınavı geçmesine müteakip uygulamalı derslere başlıyoruz. Direksiyon dersimiz 14 saattir fakat bireyin durumuna göre 20-25 saate kadar çıkabilmektedir. Toplamda yaklaşık üç aylık bir süreç oluyor.

Sürücü kursuna en çok yaş aralığındaki insanlar müracaat ediyor?

16 yaşından 65 yaşa kadar kursiyerlerimiz var. Fakat ağırlıklı olarak 20-30 yaş aralığında olan kursiyerlerimizin sayısı daha fazla.

Kurumunuzda kaç eğitimci ve kaç araç bulunmaktadır?

Kurumumuzda 5 usta öğreticimiz vardır. 5’de aracımız vardır. Araçlarımızın modeli Ford Fiesta olup tam donanımlı araçlardır. Ayrıca kurumumuzda motor ehliyeti de verilmektedir.

Kursiyerleriniz çoğunlukla manuel vites ehliyetini mi yoksa otomatik vites ehliyetini mi tercih ediyor?

Açıkçası otomatik vites ehliyeti isteyen kişi sayısı genel olarak kurslarda %1-%2’dir. Genelde herkes manuel vitesi tercih ediyor. Çünkü otomatik vites kullandığınız ehliyetinizde belirtiliyor ve manuel vites kullanamıyorsunuz. Bu sebeple pek tercih edilmiyor. Otomatik vites alan bireylerde manuel vites ehliyeti almak için tekrar direksiyon dersine katılıyor.

Haber/Kaynak: Sınırkent