reklam
reklam
DOLAR 32,5815 % 0.28
EURO 35,0081 % 0.08
STERLIN 40,8068 % 0.01
FRANG 35,7395 % 0.33
ALTIN 2.461,04 % 1,02
BITCOIN 64.506,26 0.902

Sıcak: “Çilingirin mesaisi bitmez”

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
Sıcak: “Çilingirin mesaisi bitmez”
reklam

Esnaf Röportajları serimizde bugün Konuk Anahtarın sahibi Kemal Sıcak’a konuk olduk.

Kırk yıldır anahtarcılık yapan Kemal Sıcak, anahtarcılığı amcasında öğrendiğini, şimdi de oğluna öğrettiği dile getirdi. Meslek seçimlerini memuriyet ve masa başı işten yana kullanan gençlerin bu işi öğrenmek istediğini, şu anda yanında çalıştırdığı elemanın nu işi geçici olarak yaptığını söyledi.

Kendinizden bahseder misiniz?

Kemal Sıcak. Kırk senedir anahtarcılık yapıyorum. Bu işi severek yapıyorum. Babadan oğula gibi şu anda oğluma da öğretiyorum.

Herkesin kafasında bir soru var. Hani mesela kapıda kalınca çilingir çağırmaktansa fiyatlardan dolayı pratik yöntemleri deniyorlar. Bu fiyatlar neden yüksek?  

Aslında yüksek değil. Fiyatlar başka yerlerde daha yüksek, burası uygun. İnsanlar kendi yöntemleriyle açmaya uğraşıyorlar. Kartlarla pet şişelerle açmaya uğraşıyorlar.  Açamadıkları zaman mecbur bizi arıyorlar.

Bu işi nasıl öğrendiniz?

Dayım Almanya’da öğrenmiş. Ben de İstanbul’da onun yanında öğrendim. Zamanla ilerlettim, Kırklareli’de kendi dükkânımı açtım.

Çalışma saatleriniz nasıl?

Sekiz buçuk, yedi buçuk. Aslında mesai saatlerimiz hiç belli değil, telefon çalınca gidiyoruz. Çilingirin mesaisi bitmez.

Her meslek geçmişten günümüze belli başlı değişikliklere uğradı. Sizin mesleğiniz ne gibi değişikliklere uğradı?

Baya bir değişime uğradı. İlk öğrendiğim zamandaki işle şimdiki iş arasında çok fark var. Her şey gibi anahtarlarda elektroniğe döndü. Elektronikleşme, işlerimizi olumsuz yönde etkilemedi. Teknolojiyi devamlı takip ediyoruz,  kendimizi geliştiriyoruz. 

Bugüne kadar hiç açamadığınız kapı oldu mu?

Kaç yıllık iş tecrübem var. Açamadığım kapı olmadı.

İnsanlar her mesleğe dışardan baktığı zaman kolay geliyor. Sizde bu yönde yorumlar alıyor musunuz?

Geliyor. İki dakikada ne çabucak açtın, neden bu kadar para istiyorsun diyorlar. Hani dişçiye gidersin dişinin ağrısı geçer ya bu da onun gibi evet ustayı görünce açıldı diyorlar.

Anahtarcılık hizmetleri kapı kilidi açma, değiştirme dışında neleri kapsıyor?

 Araba anahtarları yapıyoruz, kumanda yapıyoruz. Anahtarla ilgili her işi yapıyoruz. Kırk senenin verdiği bir tecrübe var. Anahtarın olduğu yerde yapamamağım iş yok.

Anahtarcılık kursta mı öğrenilir ustadan mı?

Bence ustadan görerek daha iyi öğrenilir. Sonuçta bu işin bir teorisi yok. Pratik ve gözlem yaparak öğrenilir.

Eleman yetiştirdiniz mi?

Uzun zamandır kalıcı eleman yetiştirmedim. Piyasada yetiştirilecek eleman yok. Şu an iki elamanım var; biri daimi yıllardır benimle biri de geçici. Ahmet, “Polis olacağım bu işi yapmam.” diyor.

Sizce gençler neden esnaf meslek gruplarına yönelmiyorlar?

Ailelerin yetiştirme tarzlarından kaynaklanıyor. Meslek beğenmiyorlar. İnsanlar işimizi küçük görüyor. Ailelerin görüşü, çocuğum okusun, masa başı işi olsun her aile evladı için bunu ister ama bazı çocuklar okumak istemiyor ya da kapasiteleri yok. Ama aileler ısrarcı oluyorlar.

Ben bu işi daha 5-10 sene yaparım yapmam, tecrübeli elemanım 10-15 sene daha yapar yapmaz. Anahtarcılık yapan insanlar emekli olunca insanlar ne yapacak? Mesleği, tam anlamıyla öğretebileceğimiz elemanda yetiştiremiyoruz. Anahtarcılık mesleği yok olunca ben kapıda kalmam, insanlar düşünsün.

Haber/Kaynak: Sınırkent