reklam
reklam
DOLAR 32,4015 % -0.12
EURO 34,7913 % 0.12
STERLIN 40,6859 % 0.27
FRANG 35,5397 % 0.17
ALTIN 2.436,99 % -0,07
BITCOIN 62.300,30 -2.491

Acil Servislerin Seviye Tespitleri ve Denetimleri Gerçekleştirildi

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
Acil Servislerin Seviye Tespitleri ve Denetimleri Gerçekleştirildi
reklam

Kırklareli’de faaliyet gösteren özel hastanelerin acil servisleri denetlendi.

Yataklı Sağlık Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkındaki Tebliğ hükümlerine istinaden Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanlığınca Kırklareli genelinde hizmet veren Özel Hastanelerin Acil Servislerinin seviye tespitleri ve denetimleri gerçekleştirildi.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan yetkililer “Sağlık alanında görülen değişim ve gelişmeler, birçok ülkenin kalite standartlarının önemini keşfetmelerine, sağlık hizmetlerinin her alanına ilişkin detaylı kalite standartları belirlemeleri ve bunların uygulamaları konularına odaklanmalarına neden olmuştur.

Acil sağlık hizmetlerinin amacı; bir yandan hastane dışında meydana gelen sağlık problemlerine müdahale ederek hasta ve yaralıların uygun sağlık kuruluşuna nakillerini gerçekleştirmek, bir yandan da hastane içinde mevcut mesleki bilgiyle uyumlu ve istenen sağlık sonuçlarına ulaşacak şekilde hastaların sunulan hizmetten yarar görmelerini sağlamak ve hasta ya da hasta yakınlarının memnuniyetlerini arttıracak kaliteli bir hizmet sunmaktır.

Acil durumlarda sağlık hizmetlerinin etkin ve koordineli bir şekilde verilmesini sağlayan bu ilkelerden ilki güvenliktir.

Sunulan hizmet tüm hastalar için bütün süreçlerde ve her zaman “güvenli” olmalıdır.

Acil serviste kaliteye yönelik olarak gerçekleştirilecek yapısal ve süreç temelli faaliyetlerin, hasta ve çalışanın güvenliğini esas alarak düzenlenmesi etkin ve güvenilir sağlık sonuçlarına ulaşılabilmesi açısından son derece önemlidir.

 İkinci ilke etkililiktir.

Bilimsel bilgi ışığında sadece fayda sağlayacak bireylere sağlık hizmeti sunulmalıdır. Dolayısıyla sağlık bakım sistemi “etkili” olmalıdır. Üçüncüsü, verilen sağlık hizmetinin “zamanında” sunulmasıdır.

Çünkü kaliteli sağlık hizmetinde boşa harcanan ve genellikle endişe uyandıran uzun beklemeler bulunmaz.

 Dördüncü olarak, kaliteli bir sağlık sistemi “verimli” olmalıdır. Sunulan hizmet için harcanan para ile en iyi sonuç, çıktı ya da değer elde edilmelidir. Kıt olan kaynaklar en iyi sonuçları üretmek üzere kullanılmalıdır.

Beşincisi, sağlık hizmeti sunumunda “adil” olunmalıdır. Çünkü kaliteli sağlık sisteminde bakım, cinsiyet, ırk, sigorta durumu gibi kişisel özelliklere değil, hastanın ihtiyaçları dikkate alınarak sunulmalıdır.

Altıncısı, “hasta odaklı” olmalıdır. Hasta odaklı olmak şu alanları kapsar: Hastaların değerlerine, tercihlerine ve ifade edilen ihtiyaçlarına saygılı olma, bakımın koordinasyonu ve entegrasyonu, hastanın bilgilendirilmesi, hasta ile iyi bir iletişim kurulması, hasta ve yakınının eğitimi, hizmet aldığı yerde ve süreçte ihtiyacı olan konforun sağlanması, duygusal olarak desteklenmesi, sürece hasta yakınlarının da katılımıdır.

Kaliteli bir acil sağlık hizmeti sunumu için kalite ölçütleri önemlidir.

Bu ölçütler, hastalara en kısa zamanda, en doğru şekilde müdahale edilmesini ve bu müdahale esnasında asgari olarak gerekli olan sağlık personelini, personelin sahip olması gereken bilgi ve becerileri, kullanılacak ekipman ve malzemeleri belirler, müdahale öncesi ve sonrası işleyişin en kusursuz şekilde yürütülmesini sağlar.

Bunun yanında kalite ölçütleri kurumun zaman içindeki değişiminin izlenmesine ve diğer ulusal ve uluslararası kurumlar ile karşılaştırmasının yapılabilmesine olanak vermesi nedeniyle son derece önemlidir.

Acil sağlık hizmetlerinin bakım kalitesini ve kaynak kullanımını iyileştirmek için kullanılan kalite ölçütlerine yaklaşımlar ülkelerin makroekonomik durumlarına göre farklılık göstermektedir.

 Kaynak kısıtlılığına sahip olan ülkeler, acil sağlık hizmetlerinin kalite ölçütlerinde bakım etkinliği ve zamanı konusuna odaklanır. Yüksek gelirli ülkelerde ise acil sağlık hizmetlerinde kalite güvence sistemleri mevcuttur.

Ayrıca bu ülkelerde kalite göstergelerinin geliştirilmesi ve kullanılması ile ilgili acil bakım standartlarında büyük gelişmeler sağlanmıştır.

Kalite ölçütlerinde genel yaklaşım, yapı, süreç ve sonuca dayanan ve daha çok bakımın güvenliği, etkinliği ve eşitliği üzerine odaklanan ölçütlerin geliştirilmesi ve kullanılmasıdır.

Sürekli ölçümler ve değerlendirmeler yapmak, kalite uygulamalarında bir gerekliliktir.

Ölçümler aracılığıyla mevcut durum analiz edilerek eksik yönlerin iyileştirilmesine fırsat oluşturulabilir.

Çünkü ölçemediğinizi anlayamazsınız, anlayamadığınızı iyileştiremezsiniz. Bu anlamda ölçüm, kalitenin esaslarından biridir.

Acil servis hizmetlerinde kalite standartları ciddiyetle üzerinde durulması gereken önemli bir konudur” dediler.

 

Haber/Kaynak: Sınırkent