reklam
reklam
DOLAR 32,3867 % -0.17
EURO 34,7956 % 0.14
STERLIN 40,6647 % 0.22
FRANG 35,5464 % 0.19
ALTIN 2.427,55 % -0,46
BITCOIN 62.160,06 -2.278

Arslan “Çiftçiler Mağdur Edilmemelidir”

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
Arslan “Çiftçiler Mağdur Edilmemelidir”
reklam

Babaeski Ziraat Odası Başkanı Şahin Arslan, çiftçilerin mağdur edilmemesi için yetkililerin harekete geçmesini talep etti.

Yaz aylarında beklenenden çok yağan yağmurun buğdayda çimlenme ve cücüklenme gibi sorunlara neden olduğunu ifade eden Babaeski Ziraat Odası Başkanı Şahin Arslan, üreticilerin Toprak Mahsülleri Ofisi tarafından yapılan alımlarda mağdur edilmemesi gerektiğini söyledi.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Arslan “18 Haziran itibariyle Buğday alımlarına başlayan Babaeski TMO Ajans müdürlüğü her ne kadar iklimden doğa koşullarından kaynaklı bölgemizde buğdayda verim rekolte düşüklüğü geçen yıla göre yüzde 40-50 oranında verim kaybı yaşansa da TMO’nun kapılarını çiftçimize açması müdahale alım fiyatlarını açıklamış olması buğday piyasasını regüle etmesi çiftçilerimiz tarafından memnuniyetle karşılanmıştı. Ancak tarih 4 Temmuz 2018’i gösterdiği Çarşamba günü bölgemizde son günlerde özellikle her gün yağan yağmurdan dolayı buğday da çimleme- cücükleme dediğimiz olgu meydana gelmiş olup, TMO’nun çimlenmiş cücüklenmiş buğdayda alım kriterleri yüzde 4 olarak belirlenmiş, yüzde 4’ü geçen buğdaylar alım dışı olmuş, reddedilerek binlerce çiftçimiz Toprak Mahsulleri Ofislerinden geri döndürülmüştür. Bu vahim tablo hiç kimsenin istediği bir şey değildir. Ayrıca sadece Babaeski’ye özgü bir şey değil tüm Trakya’da meydana gelen, en çok çiftçimizi, bu zincirde var olan tüccarımızı, un fabrikalarını yakından ilgilendiren maddi manevi etkileyen sıkıntılı ve üzücü bir sorundur. Bu sorunu acilen hep birlikte aşmak zorundayız. Bizler TZOB genel başkanımız Sayın Şemsi Bayraktar başta olmak üzere Kırklareli, Edirne, Tekirdağ Ziraat Odaları Başkanları, Yönetim Kurulu Üyeleri olarak konuyla ilgili buğdayda çimlenme- cücükleme ilk tespit edildiği 4 Temmuz Çarşamba günü hızlı bir şekilde harekete geçerek ne kadar ilgili merci varsa hep birlikte istişare ederek en son 7 Temmuz 2018 Cumartesi günü bütün Trakya’nın Ziraat Odaları Başkanlarının katıldığı Kırklareli, Edirne, Tekirdağ TMO Müdürlerinin olduğu, Alım Muhafaza Daire Başkanı, Genel Müdür Muavini Vekili Cihan Soyap, Genel Müdürlük Şube Müdürü Serkan Boy önderliğinde yapılan toplantı neticesinde Ziraat Odaları olarak, şartlar ne olursa olsun buğday üreticileri mağdur edilmemesi adına taleplerimizi ilettik. Tarım Bakanlığı yetkililerinin on binlerce çiftçilerimizin mağduriyetine sebep olan bu önemli sorunu biran önce gündemine alıp, çiftçilerimizin daha fazla mağduriyetini önleyecek, çiftçilerimizin lehine tedbirler almasını umut ediyor ve bekliyoruz. Aksi takdirde 2018 yılı buğday üretiminde verim rekolte düşüklüğü yaşayan çiftçimiz bir de TMO’nun açıklamış oluğu 1,05 TL olan fiyatlardan 0,25-0,30 kuruş aşağı fiyata mahkum edilirse çiftçilerimiz borçlarını ödeyemeceği gibi buğday üretiminden de vazgeçecektir. Günümüz koşullarında bir bardak çayın 1 TL, yem fiyatlarının 1,3 – 1,4 TL olduğu, buğdaydan elde edilen kepek, razmol, bonkolit gibi ürünlerin çiftçimizin satmış olduğu buğdaydan daha yüksek bir fiyatta olduğunu göz önünde bulundurursak bu koşullarda bütün çiftçilerimizin düştüğü bu sıkıntılı durumdan çıkabilmeleri için 2018 yılı Tarım Kredi, Ziraat Bankasına olan borçlarının ertelenmesi, çiftçimizin düştüğü bu girdaptan çıkmasına yardımcı olacağına inancımız tamdır. Bu toprak, buğday, bu çiftçi bizim, bu vatan, memleket, bu bayrak bizim” dedi.

 

Haber/Kaynak: Sınırkent