reklam
reklam
DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
STERLIN 40,7959 % -0.56
FRANG 35,5088 % -0.41
ALTIN 2.438,67 % 0,10
BITCOIN 63.778,77 0.99

“Tüm Haklar Her Çocuğa Tanıyor"

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
“Tüm Haklar Her Çocuğa Tanıyor"
reklam

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Kırklareli Şubesi Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla şube binasında basın açıklaması yaptı.

Basın açıklaması yapan ÇYDD Kırklareli Şube Başkanı Birsen Meriç sözlerine Mustafa Kemal Atatürk’ün; “Vatanı korumak çocukları korumakla başlar.” cümlesiyle başladı. Şube Başkanı Meriç;

“Çocuk hakları alanında uluslararası düzeyde atılmış ilk adım, 1924 yılında imzalanan Cenevre Çocuk Hakları Bildirisi. Birinci Dünya Savaşı’nın ardından kurulan Milletler Cemiyeti’nin bir ürünü olan ve toplam beş kısa maddeden oluşan bu bildiride, çocukların bedenen ve ruhen sağlıklı ve güvenli bir ortamda yaşaması, felaket anlarında çocuklara öncelik verilmesi ve çocukların istismara karşı korunması gerektiği dile getiriliyordu. Ancak İkinci Dünya Savaşı’nın başlamasının ardından Milletler Cemiyeti’nin dağılması ile birlikte bildiri de geçerliliğini yitirdi.

Çocuk haklarına ilişkin ikinci uluslararası gelişme, 1959 yılında Çocuk Hakları Bildirgesi’nin Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilmesi oldu. İkinci Dünya Savaşı’nın çocukları maruz bıraktığı şiddet ve felaket olayları göz önünde tutularak Bildirgede, çocukların doğum öncesinde ve sonrasında özel korunmaya ve bakıma ihtiyaçları olduğu vurgusu yapıldı. Bu doğrultuda, çocuklara karşı herhangi bir ayrımcılık yapılmaması ve gelişimleri için tüm imkanların sağlanması başta olmak üzere vatandaşlık ve sosyal güvenlik hakları gibi konularda belli ilkeler kabul edildi.

Her iki bildiri de çocuk hakları konusunda önemli adımlar olsa da ikisinin de hukuki bağlayıcılığı ve yaptırım gücü olmadığı için imzacı devletlerin iyi niyet göstergesi olmaktan ileri gidemediği biliniyor. Bu nedenle çocuk haklarına dair gerçekleşen en büyük gelişme, 1989 yılının 20 Kasım’ında BM Genel Kurulu’nda onaylanan Çocuk Hakları Sözleşmesi. Sözleşme ile birlikte daha önce imzalanan ancak bağlayıcılığı olmayan bildirilerin iç hukuk normuna dönüşmesinin yolu açıldı.

BM Çocuk Hakları Sözleşmesi ile Neler Kabul Edildi?

Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin birinci maddesine göre, erken yaşta reşit olma durumu hariç 18 yaşına kadar her insan, çocuk olarak kabul ediliyor. Sözleşmenin ikinci maddesinde yer aldığı haliyle ise; Sözleşme ile tanınan tüm haklar, “ırk, renk, cinsiyet, dil, siyasal ya da başka düşünceler, ulusal, etnik ve sosyal köken, mülkiyet, sakatlık, doğuş ve diğer statüler nedeniyle hiçbir ayrım yapmaksızın” her çocuğa tanıyor.

Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin kapsamına giren önemli başlıklardan biri çocukların eğitim hakkı. 28. maddede yer aldığı üzere; taraf devletler çocukların eğitim hakkını kabul ederek bu hakkın fırsat eşitliği temelinde sağlanması ile yükümlü. Bu bağlamda ilköğrenimin herkese açık ve parasız olması öngörülürken ortaöğretim seviyesinde de genel olduğu kadar mesleki nitelikte de olmak üzere çeşitli biçimlerde eğitim olanağı sağlanması gerektiği belirtiliyor.” dedi.

ÇYYD Kırklareli Şube Başkanı Birsen Meriç açıklamasında tüm çocuklar eşit, çağdaş, bilimsel, laik bir eğitime kavuştukları zaman Çocuk Hakları Günü’nün gerçekten kutlanabileceğini belirterek;

“Çocuk haklarına ilişkin bir diğer önemli husus, çocukların çalıştırılmasına ilişkin. Sözleşmenin ilgili 32. maddesine göre, çocukların ekonomik sömürüye maruz kalacağı ve bedensel, zihinsel, ruhsal ya da toplumsal gelişimi için zararlı olabilecek koşullarda çalıştırılmasına karşı taraf devletlerin çocukları koruma yükümlülüğü bulunuyor. Bu doğrultuda; yasal, idari, toplumsal ve eğitsel her önlemin alınması gerektiği vurgulanırken taraf devletlerin işe kabul için bir ya da birden çok asgari yaş sınırı belirlemesi ve çalışma saatleri ve koşullarına dair düzenlemelerin yapılması bekleniyor. Bu yasal ve idari düzenlemelere uymayanlar içinse uygun ceza ve yaptırımların uygulanması belirtiliyor.

Bunların yanı sıra sözleşme, cinsel sömürüden çocuk yargılanmalarına kadar çocuklara dair birçok konuyu barındırıyor ve bu alanlarda gerçekleşebilecek çocuk hakkı ihlallerine yönelik önlemler ve yaptırımlar alınması gerektiği belirtiliyor.

Türkiye 1990 yılında Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni imzaladığı halde henüz sözleşmeden doğan yükümlülüklerini tamamen yerine getirebilmiş durumda değil.

Eğitimdeki fırsat eşitsizliği her geçen gün artıyor.

Eğitim içeriği her geçen gün bilimsellikten uzaklaşıyor ve siyasal dinci bir yapı ağırlık kazanıyor.

Çocuklarımız denetimsiz kontrolsüz, yasal olmayan, sözde dini cemaat ve vakıf denilen yerlerde beyinleri yıkanarak kendine yabancı, toplumuna düşman, çağ gerisi ilkel varlıklara dönüştürülüyor.

Çocuk istismarı ve çocuğa şiddet artıyor ve neredeyse yetkililerce hoş görülerek kanıksanıyor.

Tüm eleştirilere karşın 4+4+4 uygulamasının hayata geçirilmesi ile çocukların eğitimden uzaklaşması arttı. Çocuk işçi sayısı 700 bini geçti. Yaklaşık yarısı hizmet sektöründe, geri kalanları da tarım ve sanayide, bazıları da fiziksel olarak da kaldıramayacakları ağır işlerde çalıştırılıyor. Çocuk gelin diye adlandırılan kız çocuklarının cinsel istismarı arttı.

"Çocuk Hakları Günü" kutlayabilecek bir durumumuz yok bu yaşanan gerçeklerden ötürü ama çocuklara karşı işlenen suçlar, yapılan haksızlıklar açıklıkla cesurca dile getirilip çözüm için çareler aranır ve mücadele edilebilir. Ülkemizde çocuk haklarının uygulanması ve geliştirilmesi için alacağımız çok yol, yapacağımız çok çalışma var. Çocuk Hakları, çocukların şiddet ve her türlü istismardan korunması konularında çalışan sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu platformlarda yapılan güç birliği iyi sonuçlar alınmasını sağlıyor.

Tüm çocuklarımız; eşit, çağdaş, bilimsel, laik bir eğitime kavuştukları, sosyoekonomik açıdan rahatça yaşayabilecekleri eşitlikçi ve paylaşımcı koşullarda ebeveynleri ile sağlıklı bir çevrede fiziksel ve ruhsal açıdan sağlıklı büyüyebildikleri, mutlulukla gülümseyip şeker yiyebildikleri zaman Çocuk Hakları Günü’nü gerçekten kutlayabileceğiz.” dedi.

Haber/Kaynak: Sınırkent