reklam
reklam
DOLAR 34,2629 % 0.03
EURO 37,4159 % 0.05
STERLIN 44,8269 % 0.15
FRANG 39,7728 % 0.11
ALTIN 2.923,78 % 0,22
BITCOIN 65.654,23 1.6

Ortaokul Öğrencileri 3D Yazıcıyla Tanıştılar

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
Ortaokul Öğrencileri 3D Yazıcıyla Tanıştılar
reklam

TEK Ortaokulu’nda Halk Eğitimi Merkezi ve TEK Ortaokulu işbirliği ile açılan 3D yazıcı kursunda 1’inci grup eğitimleri tamamlandı.

Kursa katılan öğrenciler, hayallerini bilgisayar ortamında çizerek 3D baskı makinesi ile gerçeğe dönüştürme fırsatı buldu.

6 Aralık 2016 tarihinde başlayan ve 15 öğrencinin katılığı 3 boyutlu çizim ve 3 boyutlu yazıcı kursu 32 saat sonunda tamamlandı.

TEK Ortaokulu’ndan mezun olan Gökhan Köse, yıllar sonra kendi okulunda düzenlenen kursta öğrencilerle buluştu. 

 Mekatronik Mühendisi olan Köse “Mezun olduğum okulda yıllar sonra gençlerimize katkıda bulunmanın gururu ve mutluluğunu yaşıyorum. Bu kursu açmamızda yardımcı olan Halk Eğitimi Merkezi, TEK Ortaokulu Müdür ve yardımcılarına teşekkür ediyorum" dedi.

3D Yazıcı

3D Yazıcı bilgisayar üzerinde tasarlanmış ve ya 3 boyutlu olarak taranmış modelleri,  bir çok farklı malzeme kullanarak çok hızlı ve ekstra bir kalıp ya da fikstüre ihtiyaç duymadan üreten bir cihazdır

FDM teknolojisi ile çalışan 3D Yazıcılar genellikle ABS ve PLA gibi termoplastik polimer malzemeler kullanmaktadır. Filaman formundaki malzeme yüksek sıcaklığa sahip bir nozül yardımı ile eritilerek katmanlar halinde inşa edilir.

3D Yazıcılar ile üretim yapabilmek için öncelikle bir 3 boyutlu modele ihtiyaç vardır. Bu alanda kullanılabilecek yazılımlardan bazıları, AutoCAD, SolidWorks, Google Sketchup, Rhino3D. Bu yazılımlar ile tasarlanan modeller STL dosyası olarak export edilerek 3D yazıcılar ile üretilebilmektedir.

3 Boyutlu Üretim Nedir?

3 boyutlu üretim, masaüstü imalat ya da İngilizce "additive manufacturing" katkısal üretim olarak da bilinen bir üretim yöntemidir. Hızlı prototipleme olarak bilinen bu teknolojide 3 boyutlu bilgisayar tasarımı gerçek bir objeye dönüştürülür. 3 boyutlu sayısal model STL formatına dönüştürülür ve 3D yazıcıya gönderilir. 3D yazıcı katman katman inşa ederek gerçek objeyi oluşturur.

D Yazıcı Teknolojileri

3D Yazıcılar birçok farklı teknoloji kullanabilmektedirler. Teknolojiler arasındaki farklılıklar genellikle katmanların nasıl oluşturulduğu ile alakalıdır. 3D yazıcıların kullandığı bazı teknolojileri sıralamak gerekirse,  Seçici Lazer Sinterleme – SLS (Selective Laser Sintering), FDM (Fused Deposition Modelin), Stereolithograhpy en çok kullanılan 3D yazıcı teknolojileri arsındadır.

3D Printer ile Hızlı Prototipleme Makineleri Arasındaki Fark Nedir ?

3D yazıcılar, hızlı prototipleme cihazlarının basitleştirilmiş versiyonlarıdır. 3D yazıcılar daha ucuzdur ancak hız ve çözünürlük açısından performansları hızlı prototipleme cihazlarına göre daha düşüktür.

Hızlı prototipleme cihazları yılardır havacılık ve otomotiv endüstrileri tarafından kullanılmaktadır. Genel olarak 3D yazıcılar hızlı prototipleme cihazlarından daha küçüktür ve daha az yer kaplar. Büyük endüstriyel parçalar yerine küçük hobi amaçlı parçalar üretir. Tüm bunlara ek olarak hızla gelişen 3D yazıcılar hızlı prototipleme cihazları ile yarışan özelliklere sahip olmuşlardır.

3D Yazıcı ile Neler Yapılabilir?

3 Boyutlu olarak modelleyebildiğiz her şeyi plastik, seramik, metal ve hatta çikolata malzemeden üretebilirsiniz. Kompleks modellere daha yüksek çözünürlüğe sahip profesyonel cihazlar gerektirebilmektedir.

3D Yazıcılarda Hangi Malzemeler Kullanmaktadır?

3D yazıcılar günümüzde 3 ana malzeme grubu olan polimer, seramik ve metal'i kullanabilmektedir. Çikolata ve eritme peyniri gibi gıdalarda malzeme olarak kullanılabilmektedir.